”Reading Slump” și cum să scapi de el #1

     Fiecare cititor a trecut la un moment dat printr-un reading slump. Dacă ești nou sau pur și simplu nu ești familiarizat cu denumirea, reading slumpul este o perioadă în care-ți e imposibil să citești. Termini cu greu o carte (sau n-o termini deloc.) Nu mai ai voință și pasiune și încerci să menții un program de lectură dar nu mai reușești. Ei bine, am trecut și eu prin această fază tare recent, abia ce am ieșit din acest reading slump. În acest articol voi prezenta câteva cauze pentru care intrăm în reading slump și cum putem scăpa de această povară.

         Monotonia și păstrarea zonei de comfort.

     Fiecare are propriile preferințe. Eu iubesc ficțiune și citesc mult și des acest tip de cărți. Poate tu iubești sf-ul, romanele polițiste și romanele horror. Dar dacă citești doar un gen continuu, în cantități industriale, creierul tău poate să se opună, să spună.. ”stop!”. E bine să diversificăm, măcar din când în când genurile. Dacă-ți place atât de mult ficțiunea, citește uneri un roman polițist, unul sf. Nu-ți spun să-ncepi să le citești pe toate, pentru că, evident, e imposibil să apreciezi totul însă genurile pe care le tolerezi alături de preferatul tău ar trebui să se îmbine din când în când, să-și schimbe locurile și să fie parcurse, de asemenea. Pentru că, indiferent de iubirea față de un anumit gen, e nevoie de un respiro, de ceva diferit.

          Oboseala/stresul

     Mulți dintre noi considerăm cititul un mod de relaxare, ceva care să ne ajute să trecem peste greutățile zilnice prin care trecem. Dar adevărul e că, oricât am încerca, uneori avem nevoie de altceva. De alt mod de relaxare. E nevoie de cât mai multe opțiuni de relaxare, pentru a putea alege exact cea de care aveam nevoie într-un moment de osteneală. Dacă ați avut un examen important, în care ați învățat din greu, atunci cititul nu e întotdeauna eficient. Creierul nostru are nevoie de o pauză, iar, dacă în urma unui examen, a unei perioade dificile în cadrul căreia am avut de acumulat o cantitate mare de informații, atunci trebuie să găsim un mod de relaxare diferit față de citit, pentru ca, într-adevăr, creierul nostru să se poată relaxa cu adevărat.

     Acesta a fost prima parte din acest articol, 2 motive pe care le-am experimentat chiar eu. Există multe, multe motive pentru care putem experimenta un reading slump și tot atâtea rezolvări și lucruri ce ne vor ajuta să trecem peste și să ne reluăm lectura. Voi reveni cu o a 2 parte în curând! Și, la final, o ultimă întrebare: câți dintre voi s-au confrutat cu aceste 2 probleme? 🙂

Reclame

2 gânduri despre „”Reading Slump” și cum să scapi de el #1

  1. Mi s-a intamplat de cateva ori… Eu citesc de obicei carti contemporane si cand trebuie sa citesc carti clasice sau de autori romani morti… Doamne… e un chin. Ma doare capul de la cateva pagini. Si tot trebuie si ma straduiesc sa citesc un montru plictisitor de carte…

    Apreciat de 1 persoană

Părerea ta contează! ^_^

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s