”Raftul” și diversitatea

     Un titlu probabil intrigant. Sau ceva care să vă facă să vă gândiți dacă ați nimerit cumva pe un site de imobiliare. Ei bine, din păcate pentru cei care doresc să-și renoveze camera, tot despre cărți vorbim și-n articolul de azi.

     Ca orice mari cititori aveți, cel mai probabil, dețineți cel puțin un raft cu cărți necitite. E dorința aceea de a cumpăra iar și iar diverse romane noi apărute sau ediții revizuite ale clasicilor. Această dorință e cea care provoacă acele reproșuri, știți voi.. ”Iar cumperi cărți? Dar n-ai destule? Citește-le pe cele pe care deja le ai.” Ei bine, atâta timp cât nu întrerupem procesul acesta minunat și continuăm să citim, ”Raftul” e inofensiv. El ia naștere din dorința de diversificare, din dorințele literare ale subconștientului și din sentimentele ce ne controlează în momentul în care luăm o carte în mână și decidem că e cea pe care dorim să o citim. Când Raftul devine din ce în ce mai mare atunci fie sentimentele noastre se schimbă extraordinar de rapid fie pur și simplu cumpărăm și cumpărăm fără oprire.

      E plăcut totuși să ai acel raft prezent în casa ta. Pentru că, cel mai probabil, acoperă toate temele și genurile literare, putem alege oricând o carte care să ne facă plăcere fără să simțim că e în contradicție cu sentimentele noastre din acea perioadă. E plăcut chiar să-ți și admiri biblioteca din când în când, să găsești câte un roman care să te umple de nostalgie sau, din contră, un roman pe care ești entuziasmat să îl începi sau chiar să îl termini. (Dar nu poți pentru că încă te lupți să termini de citit Moromeții.)

     Cum am vorbit și într-un articol anterior, această diversitate este absolut necesară deoarece lipsa ei poate induce un reading slump dacă continuăm ”să digerăm” romane care ne provoacă disconfort sau silă, pe care nu le dorim sau care nu ne aduc plăcere.

     Personal, îmi măresc Raftul tot mai mult, îmi place să cumpăr și îmi schimb foarte repede orientarea în materie de lectură. Mereu mă trezesc cu gândul ce-mi fuge la o cu totul altă carte decât cea pe care o țin în mână. (de aceea am început să citesc foarte multe cărți în paralel.) Voi cum alegeți lecturile? Cum aveți grijă de Raft și ce cărți vă place să adaugați la el, din când în când?

Reclame

Părerea ta contează! ^_^

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s