RECENZIE – Cartea vieții

             Cartea vieții, scrisă de Deborah Harknes și apărută în 2015 la editura Litera a fost cartea pe care am primit-o ca sponsorizare de la această editură. Țin să mulțumesc acestei edituri pentru minunata comoară pe care mi-a oferit-o. Cartea e în format hardcover și poate fi comandată de aici45-avanpremiera

          Cartea face parte dintr-o trilogie fiind ultima carte care încheie seria (din aceeași serie făcând parte ”Cartea pierdută a vrăjitoarelor” și ”Școala nopții”) dar personal am citit cartea individual (și am de gând să le citesc și pe primele 2!).

                 Cartea se axează pe cei 2 soți – Diana Bishop și Matthew Clairmont, ambii făcând parte din două specii diferite de creaturi. Diana – o vrăjitoare puternică și Matthew – un vampir dintr-o familie extrem de influentă își unesc destinele iar această unire e pecetluită de gemenii pe care urmează să-i nască Diana. Cei doi trebuie să convingă atât Congregația cât și celelalte creaturi (vrăjitoarele, demonii și vampirii) că uniunea dintre specii nu reprezintă decât un beneficiu pentru ele. Ca să își îndeplinească scopul, ei pornesc pe urmele Cărți Vieții supranumită și Ashmole 782. Însă în același timp, unul dintre fiii lui Matthew, Benjamin, revine căutându-și răzbunarea. Ajutați de familie și de apropiați, cei 2 riscă totul încercând să-și protejeze atât copii cât și să se protejeze unul pe celălalt.

                 O carte cu adevărat impresionantă. Deși poate părea o simplă poveste cu vampiri, vrăjitoare sau demoni, o simplă poveste fantasy, ea reprezintă mult mai mult. Accesibilă oricărei vârste, cartea transmite mesaje diferite pentru fiecare tip de audiență. Pentru o vârstă fragedă, cartea este o altă lume, o lume cu creaturi extraordinare, de care în realitate nici n-am crede că există. Pentru un ochi mai avansat, pentru un cititor printre rânduri, e mult mai mult decât atât.

                  Cartea este, în primul rând, o poveste despre dragostea adevărată. Ea ne arată cum diferențele dintre noi nu ar trebui să fie o piedică. Din contră, ar trebui să reprezinte o sursă de ambiție pe care să o depășim. Ea ne pune față în față cu o relație asupra căreia nimeni nu e de acord, care pornește din niște lucruri îndoielnice, ajungând să schimbe totul datorită legăturii puternice.

                     Un al doilea mesaj este cel referitor la familie. Cartea ne prezintă mai multe tipuri de familie, diferite și unice. Întâlnim familii dezbinate, bazate pe putere și lăcomie și nu numai. Dar, mai presus decât atât, suntem puși față în față cu nașterea unei familii care se dezvoltă și crește sub ochii noștri.

                     Cartea e bogată în informații stiințifice și istorice, care nu numai că ne îmbogățesc cunoștințele în aceste domenii dar în același timp, transformă cartea într-o comoară care e mult mai mult decât atât. Aceste informații mi-au plăcut extraordinar de mult (în special cele istorice!) și am ajuns ușor-ușor să le aprofundez cu ajutorul altor surse.

                      Aceast roman m-a făcut să-l simt, să-l trăiesc, diferite replici și glumițe fiind presărate ici-colo, făcând lectura mult mai amuzantă și mai frumoasă. Cartea îți transmite niste sentimente extraordinar de puternice. O carte care își merită numele – Cartea Vieții, pentru că e capabilă să schimbe vieți.

                       O recomand din suflet tuturor, indiferent de vârstă, pentru că orice persoană, fie ea copil sau adult, e în stare să învețe ceva din ea.

3 gânduri despre „RECENZIE – Cartea vieții

Părerea ta contează! ^_^